logo

Sim Kart  Dolandırıcılığına Dikkat!

Son zamanlarda, sim kartlarının kopyalanarak dolandırılma yöntemleri ile ilgili birçok şikayetler gelmeye başladı. Bu yazımızda konu ile ilgili sizleri bilgilendirmek ve bazı uyarılarda bulunmak istiyorum.

Sim kart ile dolandırıcılık; genellikle “araya girme yöntemi” yada “sim kart kopyalama“ yöntemi ile vatandaşın kimlik bilgilerini elde eden dolandırıcılar tarafından uygulanmaktadır.

Dolandırıcılığa karşı dikkat

Bilindiği üzere, vatandaşlarımız iş ve işlemleri nedeniyle bir çok yere kimlik fotokopisi vermektedir. Dolandırıcılar ile işbirliği halinde olan bazı kötü niyetli kişiler tarafından bu kimlik fotokopileri belli menfaatler karşılığı dolandırıcılara verilmekte olduğu görülmektedir. Bazen de merdiven altı dediğimiz, yetkili gibi görünen ama aslında herhangi bir yetkisi olmayan GSM bayileri adı altında faaliyet gösteren, yerlerinde bu bilgileri kullandığı şikayetleri bizlere ulaşmaktadır.

Dolandırıcı, bu şekilde elde ettiği kimlik bilgileri ya da fotokopisiyle GSM operatörüne başvurup, mağdurun telefon numarası için yeni bir kopya sim kart kopyalayarak yada araya girme yöntemi ile vatandaşların kimlik bilgilerini SIM karta SMS’le gelecek tek kullanımlık şifreyi kullanıp, internet bankacılığından hesabı boşaltıyor. Mağdur durumu fark edene kadar iş işten geçmiş oluyor.

Ülkemizde bulunan bir çok yasal boşluk nedeniyle dünyanın en çok sanal soygun ve dolandırıcılığın olduğu ülkelerin başında gelmektedir. Dünyanın bir çok yerinde müşterinin soygundan sorumlu tutulduğu bir anlayış olmadığı gibi banka önlemlerini almadığı sürece soygundan kendisi sorumlu olduğunu görüyoruz.

Hükümete sesleniyoruz, Vatandaşların bu yöntem ile dolandırılmasının önüne geçilecek önler alınmalıdır. Vatandaşın bilgisi olmadan kimlik fotokopisinin kullanılmasına ağır cezai müeyyideler gelmelidir.

Çözüm önerilerimiz

Burada önemli sorumluluk bayilik veren GSM operatörlerinindir. GSM bayilerinin den yapılan bu sim kart çıkartma gibi işlemlerin, kimlik aslı görünmeden, yada kimlik tespiti yapılmadan yapılmasının sorumluluğu vatandaşlara yüklenemez. Bu işin sorumlusu bayi ve bayilik veren GSM operatörleridir.

1-Bu tür yöntemler ile mağdur olan vatandaşların mağduriyetlerinden GSM operatörleri ve GSM bayileri müteselsil olarak sorumlu olması gerekmektedir, bu konuda tüketicilerin mağduriyetlerinin önüne geçilmesi için gerekirse yasal düzenleme yapılmalı, mantar biter gibi gsm bayilikleri verilmemeli. GSM bayili verilirken vatandaşların bu tür mağduriyetlerine teminat olarak gerekirse belirli miktarda depozit teminat olarak alınmalıdır.

2-GSM bayilerine verilen kimlik fotokopilerinin muhafazası ve sorumluğu Bayii ve operatörlerde olmalı, aksi durumda cezai sorumlulukları artırılmalıdır.

3-Bu tür yöntemler ile banka hesaplarından çekilen miktarlardan bankanın da sorumluluğu olmalı, nitekim geçmiş yılda bu yönde yargı kararları mevcut verilen yargı kararında”

Davacıya ait mevduat, davalı bankaya karşı gerçekleştirilen sahtecilik işlemi ile hesaplardan çekilerek başka hesaplara havale edildiği Bu durum davalı bankayı aldığı mevduatı iade etme yükümlülüğünden kurtarmayacağı gibi, ispat yükü kendisinde olan davalı banka, davacıya vermiş olduğu şifre ve parolaların davacının kusuru ile üçüncü kişilerce ele geçirildiğini de kanıtlayamamıştır.

Bu itibarla, somut olayda davacıya atfedilecek her hangi bir kusurun ispat edilememesi sebebiyle tüm kusurun davalı bankada olduğunun kabulüyle sonucuna göre bir karar verilmesi gerektiği” yönünde hüküm altına alınmıştır.

KİMLİK FOTOKOPİSİNİ NASIL VERMELİYİZ

Vatandaşlarımız, bu tür dolandırıcılıklara karşı önlem olarak bir yere kimlik fotokopisi verirken, kimlik fotokopisini ne için verdiğini kimlik fotokopisini üzerine isim ve fotoğraf üzerine gelecek şekilde mutlaka yazdırmalıdır. Örneğin hat almak için yada cihaz almak için gsm bayisine kimlik fotokopisi veriliyor ise üzerine sim kart için verilmektedir diye yazdırılmalıdır. Kimlik fotokopileri genellikle iş başvurularında ve hastanelerde de kullanılmakta olup, buraya verilen fotokopilere de iş başvurusu için yada hastaneye hangi işlem için veriliyor ise o işlemin adı yazılmalıdır.

Sonuç olarak; Her vatandaşın hakkını bilmesi ve bilgilenmesi gerekmektedir. Bu nedenle duyurusunu yaparak, Tükoder Bağcılar Şubesi Mehmet Sevim Eğitim salonunda eğitim çalışmaları başlamıştır. İlkini mart ayında yaptık, ikincisi nisan ayında yapılacaktır. Bağcılar halkımızı şubemizde eğitimleri takip ederek katılmaları ve burada uzmanlarca verilen gerek dolandırıcılara karşı alınacak önlemler ve gerekse tüketimden kaynaklı haklarınızı öğrenmeniz için mutlaka katılım sağlayın. Tükoder Kamu yararına bir dernek olup, gönüllük esasında vatandaşlarımıza hizmet vermektedir.

azizkocal@gazetebagcilar.com.tr

Yazarımızın yazısını gazete sayfası olarak ve diğer gazete sayfalarımızı okumak için lütfen tıklayınız..

Etiketler: » » » » »
Share
40319 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ