logo

Vitrektomi, Retina ameliyatı başarılı şekilde gerçekleştirildi

RÖPORTAJ/FOTOĞRAFLAR: AŞKIN ÇELİKTÜRK-GAZETE BAĞCILAR

Bağcılar Dünya Göz Hastanesi bir ilke imza atarak yeni teknolojiyi kullanarak bir hastaya Vitrektomi yani gözün arka tarafı olan Retina ameliyatı gerçekleştirdi. Bağcılar’da ilk defa gerçekleşen bu Retina ameliyatına ilişkin Opr. Dr. Hüseyin Erdem Şimşek sorularımızı yanıtladı.

Vitrektomi ameliyatı nedir?

Gözü bir futbol topu olarak düşünürsek gözün iç tabakası yani damar tabakasının kanaması veya hastalıkları darbeye bağlı olarak travmaya bağlı olarak yaralanmalarından dolayı olan hastalıkların tedavisinde kullanılan bir ameliyat çeşididir Vitrektomi . Geçmişte retina hastalığından dolayı göremeyen çoğu hasta, günümüzde Vitrektomi ameliyatı sayesinde iyi bir görme düzeyine sahip olabilmektedir.

Vitrektomi kimlere yapılıyor?

Göz arkasında yırtılması olan durumlarda yapılıyor. En çok şeker hastalarında şekere bağlı kanamalarda ve bunun meydana getirdiği görme kayıplarında tedavisinde Vitrektomi ameliyatı yapılıyor. Gözün sarı noktasındaki zar oluşumu gibi hastalıklarda, bunun dışında özellikle sanayide işçilerin gözün içine demir parçaları değip gözün içine tahribat yaptığı zaman ve yabancı cisimlerin çıkarılmasında, Vitreus kanaması (göz içi kanama) Vitrektomi ameliyatı yapılıyor.

Vücudun en erken yaşlanan organı göz.

Vücudun en erken yaşlanan organı göz. İnsan yaşladığını 40 yaşından sonra yakını göremediği zaman anlıyabiliyor diyebiliriz. Vücutta herşey normal giderken gözde birden yakını görememe problemi yaşıyorsunuz, göz diyor ki siz artık yaşlanıyorsunuz yakını göremiyorsunuz. Göz yaşlanınca 60 yaşlarda lens yaşlanıyor, lens dediğimiz göz içindeki doğal mercek normalde saydam. Yaşlanınca bu mercek saydamlığını yitiriyor. Buzlu cam gibi oluyor arkayı göremiyor. Bu da şeker hastalarında daha çok görülüyor. Türkiye yazın çok güneş alan bir ülke, özellikle çiftçilik işiyle uğraşan açık havada olanlarda güneşin zararlı ışınlarında katarak hastalığı daha çok görülüyor. Yani 60 yaşından sonra her dört beş kişiden birinde katarak olma riski artıyor.

Vitrektomi ameliyatı ne kadar sürüyor?

Bir saat sürüyor. Vitrektomi ameliyatı gerçekten özellik isteyen cihaz ve tecrübe isteyen bir ameliyattır.  Gözün içindeki gerçekleştirilen gözün en zor ameliyat çeşitlerinden birtanesidir. Bu hastaların çoğu görmesi çok ciddi düşen hastalardır. Hastalar bu ameliyatı olmasalar ciddi bir körlükle karşı karşıya kalabilirler. Geçtiğimiz günde açılışını yaptığımız ameliyathanede ilk Vitrektomi ameliyatını gerçekleştirdik. Hastamızın göz içinde yırtık olan ve başarılı geçen o omeliyatta hastamız çok memnun. Işıktan başka birşey görmüyordu. Ayrıca da aynı gün kendisini taburcu ettik. Tabii bu ameliyat takip süreci gerektiren ciddi bir ameliyattır, bu önemli…

Retina’yı galiba karıştırıyoruz?

Retina Gözün iç tarafı olduğu için dışarıdan baktığımız zaman retinayı göremezsiniz. Halkımız yanlışlıkla retinayı göz bebeğini, gözün beyaz kısmını retina sanıyor. Retina dışarıdan gözükmez: Gözün iç taraftaki futbol topunun iç lastiği gibi düşünün dışarıdan göremezsiniz ancak özel muayene aletleriyle görebilirsiniz. Yırtılırsa bile göremezsiniz.

Retina hastalığının belirtileri?

Retina hastalığının belirtilerine gelirsek, retina hastalığı görmeyi bozan bir hastalıktır. Bunun dışında sinek uçuşmaları, gözde ışık çakması çok önemli bir bulgudur: Gözde durduk yerde fotoğraf makinesinin flaşı patlar gibi patlama olursa bu ciddi işarettir, gözde birşeyler oluyordur demektir. Özellikle gözün arka taraflarında bir çekinti ve bir yırtık oluyordurun işaretidir. Öyle bir işaret hastalar tarafından görülürse bu retina yırtılmasıdır. Bu yırtıldığı zaman oraya sıvı girer ve komple retina yırtılır bu da tamamen görme kaybına neden olur.

Gözlük kullanım sayısı arttı!

Gözlük kullanımı genel bir sorun.. Gözlük kullanımı sayısı arttığını maalesef görmekteyiz. Bilgisayar çağındayız, çocuklarımız küçük yaşlarda bilgisayar ile tanışıyorlar, cep telefonlardan ipadlerden gözlerini ayıramıyorlar.  Bu çocukları, ilk okul dördüncü sınıfa gelince miyop olarak karşımıza çıkabiliyorlar. Miyop ne demek? Yakına sürekli baktıkları için uzağı görememelerine sebep oluyor. Çağımızın teknolojik olması sebebiyle çocuklarımızın gözleri maalesef bozuluyor. Japonya’ya gittiğinizde görürsünüz, hemen herkes gözlük kullanıyor. Sebebi de teknoloji ile ilgili oldukları için tabii ırk olarak genetik yapıları da buna etken. Maalesef yakın bir gelecekte herkes yavaş yavaş miyopa kayacak, bu da bir göz bozukluluğu. Teknolojinin ilermesi gözlerde bozukluğa neden oluyor.

Vitrektomi dışında yaptığınız ameliyatlar nelerdir?

Vitrektomi dışında katarak ameliyatı, gözlükten kurtarma ameliyatı, şaşılık ameliyatı, kapak estetiği, göz tansiyonu ameliyatı yapıyoruz. Yani gözün dahil olduğu tüm ameliyatları uzman kadrolarımızla birlikte yapıyoruz. Ayrıca Teleskopik gözlük muayenesini, çocuklarda göz yaşı kanal tıkanması, göz sulanması, göz kayması gözlük muayanesi ve erişkinlerde bütün göz tedavisini hastanemizde son teknoloji ile gerçekleştirebiliyoruz.

RANDEVU İÇİN:
DÜNYA GÖZ HASTANESİ GRUBU’NUN İNTERNET SİTESİNE BAĞLANMAK VE RANDEVU ALMAK İÇİN İÇİN LÜTFEN AŞAĞIDAKİ DÜNYA GÖZ HASTANESİ GÖRSELİNE TIKLAYINIZ..

GAZTE BAĞCILAR’IN ŞUBAT SAYISINDA YAYIMLANAN O SAYFA

 

Etiketler: » » » » » » » » » » »
Share
10478 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ