Son Dakika
ARNAVUTLUK HABERİ FOTOĞRAF GALERİSİNİN ALTINDADIR…
Bağcılar Belediyesi, kardeş şehir olan Arnavutluk’un Berat ilindeki 14 Mart Bahar Şenliği’ne katıldı. Berat’ta bir dizi etkinlikler gerçekleştiren Bağcılar Belediyesi, Bağcılar Bilgi Evleri Mehter Takımı ile Berat Kültür Merkezi’nde bir konser verdi. Öte yandan Bağcılar Belediyesi Kültür Müdürlüğü’nün hazırladığı Osmanlı arşivlerinden oluşan Berat’a ait 31 belge ve tarihi bilgiler de Berat Kültür Merkezi’nde sergilendi.
Arnavutluk’un Berat ilindeki Kültür Köprüsü etkinliğine Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, İstanbul İl Genel Meclisi Başkanı Hüsamettin Koçak, Bağcılar Belediyesi Başkan Yardımcılarından Ali Aydın ve Şahin Köse, Bağcılar İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yılmaz, Başbakanlık Osmanlı Arşivleri Uzmanı Yıldırım Ağanoğlu ve beraber bir grup gazeteci katıldı.
Sergi açılışına ayrıca Arnavutluk Büyük Elçilik Müsteşarı Bengü Tetik’te ve Tiran Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü Murat Yiğit’te katıldı. Ziyaretin ilk günün de Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı ve beraberindeki heyet Berat Belediye Başkanı Fadil Nasufi’yi makamında ziyaret etti.
OSMANLI’DA BERAT SERGİSİ AÇILDI
Sonrasında Berat ile ilgili tarihi bağlar anlatılarak, Osmanlı arşivlerinden oluşan serginin açılış programına geçildi. Serginin konuşmasını yapan Berat Belediye Başkanı Fadil Nasufi yaptığı konuşmada, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı’ya Osmanlı arşivlerinden şehrin tarihi ile ilgili arşivleri bulup, çıkardığı için çok teşekkür etti. Bu özel günde Berat’ta kutlanan, milli bayramında aramızda olduğu için teşekkür ederiz” dedi.
‘BU ESERLER BİZİM TARİHÇİLERE ÖNEMLİ BİR KAYNAK
’ Nasufi; “Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı iki sene önce belediyemizi ziyarete gelmiş ve kardeş belediye olarak Berat’ın tarihini gösteren ve anlatan belge ile bilgileri bize getireceğinin sözünü vermişti. Bugün itibariyle 31 tane belgeyi buraya getirdi ve şu anda sergileniyor” dedi. Bağcılar Belediyesi’nin hazırladığı “Bağcılar’dan Berat’a Kültür Köprüsü” isimli eserle ilgili de düşüncelerini anlatan Başkan Nasufi; “Osmanlı arşivlerinden Berat’ın geçmişini anlatan bu tarihi bilgi ve belgeler, Berat için çalışma yapmak isteyen birçok tarihçiye rehber olacaktır. Bu eser ile aramızdaki kardeşlik seviyesi daha iyiye gidecektir” diye konuştu.
SELİMİYE CAMİİSİ POTRESİ HEDİYE EDİLDİ
Tüm bu güzel nezaketli ziyaret ve armağanlardan dolayı biz de Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı’yaAgron Polovina’nın yağlı boya çalışması olan Edirne Selimiye Camisi’nin tablosunu hediye ediyoruz. Bu çalışma da emeği geçen Başbakanlık Osmanlı Arşiv uzmanı Yıldırım Ağanoğlu’na ve Kültür Müdürü Kenal Gültürk’e de değerli katkılarından dolayı teşekkür ederim, Berat halkını onurlandırdınız ve çok mutlu ettiniz” dedi.
ÇAĞIRICI OSMANLI’NIN İZLERİNİ BURADA GÖRMEK GURUR VERİCİDİR
Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı yaptığı konuşmada, Berat’ın gerek tarihi evleri, gerekse de camileriyle Osmanlı’nın izlerini korumasının gurur verici olduğunu söyledi. Başkan Çağırıcı; “1352’de Osmanlı’nın Rumeli’ye çıkışıyla başlayan, İnsanların mutluluğu için 600 yıllık bir yönetimden sonra sanki birbirimizi tanıyormuşuz gibi sıcak karşılanmak bizleri mutlu etti. Ünlü düşünür Mevlana; ‘Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguyu paylaşanlar anlaşır’ demişti. Bura da geçmişte öyle dostluklar bulmuşuz ki, Mehmet Akif Ersoy’un da Arnavut olması bu dostluğun göstergesidir” dedi.
ÜLKELER DEĞİL ŞEHİRLER YARIŞIYOR
Teknoloji geliştikçe dünyanın küçüldüğünü ifade eden Çağırıcı, dünyada artık ülkelerin değil medeniyetlerin ve şehirlerin yarıştığını belirtti. Çağırıcı sözlerinin devamında şunları söyledi: “Burada ortak payda da buluştuk ve buluşmaya da devam edeceğiz. Bağcılar Belediyesi olarak deneyimlerimizi ve kültürümüzü Berat kardeş şehrimizle paylaşmaya devam edeceğiz. Biz buraya Osmanlı için önemi büyük olan ve halen yaşattığımız Bağcılar Belediyesi Bilgi Evleri’nin mehter takımını da getirdik. Osmanlı’yı bir kez daha burada hatırlamak için. Osmanlı arşivlerinden çıkarıp hazırladığımız 31 tane Berat’a ilişkin tarihi belgeleri sergi ile kardeş belediyemizde gösterilecektir.
BAĞCILAR HALKININ SELAMLARINI GETİRDİK
Öte yandan bine yakın tarihi belge ve bilgileri de kitaplaştırarak, Osmanlı’daki Berat’ı, Berat halkına getirdik” dedi. Bağcılar Belediyesi olarak Bağcılar halkının selamlarını getirdik, Berat halkına mısafirperverliğinden dolayı da teşekkür ediyorum” dedi.
TARİH YAZILACAKSA OSMANLI ARŞİVLERİNE BAKILMALI
Başbakanlık Osmanlı Arşivi Uzmanı Yıldırım Ağanoğlu ise yaptığı konuşmada, Balkanların tarihi yazılacaksa Osmanlı arşivlerine bakılması gerektiğini söyledi. Uzun yıllar Osmanlı arşivleri ile ilgili çalıştığını ifade eden Ağanoğlu, “Biz Berat ile ilgili bine yakın belgeden sadece 31 tanesini sergiliyoruz. 1530 yılındaki Berat’ın ilk nüfus ve vergi kayıtları bu belgenin içindedir. ‘Bağcılar’dan Berat’a Kültür Köprüsü’ kitabında binlerce bilgi ve belge mevcuttur. Dolayısıyla Berat’ı ve kardeşliğini önemsiyoruz. Bu belgelerdeki bilgilerin hem Arvanutça hem de Türkçe olarak açıklamasını yaptık” dedi.
MEHTERAN BÜYÜK ALKIŞ ALDI
Daha sonra 14 Mart Bahar Şenliği kapsamında Berat Kültür Merkezi’nde gösteri gerçekleştirildi. Berat’ın müziklerinin ve gösterilerinin yapıldığı programda, Bağcılar Belediyesi Bilgi Evleri Mehter Takımı da bir gösteri yaptı. Mehteran gösterisini ilgiyle izleyen Arnavutluklar, büyük alkış gösterdi.
BAĞCILAR’DAN BERAT’A KÜLTÜR KÖPRÜSÜ”
Bağcılar Belediyesi, “Bağcılar’dan Berat’a Kültür Köprüsü” isimli bir eser hazırladı. Başbakanlık Osmanlı Arşivi Uzmanı Yıldırım Ağanoğlu tarafından 6 aylık bir süre içerisinde hazırlanan eserde, bine yakın bilgi ve belge kitap haline getirildi. Kitapta hem Arnavutça hem de Türkçe olarak, belgelerin açıklamaları yer aldı. Bin adet olarak basılan kitabın bin adedi Berat Belediyesi’ne verildi.
BENZER HABERLER