logo

Baharın gelişine dair..

Baharın geldiğini odamın camından baktığımda dışarıda ağaçlarda yeni yeni yeşeren tohumları , oradan oraya uçuşan kuşları ,çığlık çığlığa oyun oynayan ,baharın kokusunu almak içinyeni açmış çiçekleri arasında dolaşan insanları görünce anlarım baharın geldiğini ve herkez için yeni umutların başladığını .Bahar insanların bence yaşamaları gereken en güzel mevsimdir. Çünkü bahar en güzel duygulardan biri olan aşkın mevsimidir.

Bahar herkez için bir umut bir ışık gibidir. Ben baharın geldiğini dışarıdan gelen güzel toprak ve yeni açmış olan çiçek kokularının yanısıra dışarıda yüzü gülerek dolaşan insanlardan anlarım.

Bahar insanlarda yaşama isteğini arttıran , insanlara sevme umut etme duygusunu aşılıyan bir mevsimdir.Bahar mevsimi yaşamak için en güzel mevsimlerden biridir.

Güzel İlkbahar Sözleri

İlk Baharın geldiğini hissedin. Yaşayın hissederek farkında olarak yaşayın baharı. Düşünce ve hayal âleminin alabildiğine derinleştiği, ufukların genişlediği… Şair olmayanların bile şiirler yazmaya başladığı bir mevsimdir ilkbahar..

Ben hep baharı hayal etmiştim.Hani bahar sevda mevsimiydi ya, masallarda öyle anlattılar.Birini sevebilirdin ya da yeniden denerdin hayatı. Bana ilkbaharı anlattılar.Çocuklar mutluydu.

Yüreğinde duygular tutuşuyorsa mevsim

*Anadolu’da Nevruz-i Sultan, Sultan Nevruz, Navrız, Mart dokuzu gibi adlar verilen Nevruz, farklı yörelerde değişik biçimlerde kutlanır. Tarımsal uğraşın yoğun olduğu yörelerde bir tür bolluk ve bereket töreni olma özelliği de taşımaktadır. Osmanlı Devleti zamanında Nevruz gününe özel bir önem verilmiştir.

Çiçeklerin açması

Padişahlara Nevruz günleri “nevruziye” adı verilen kasideler sunulurdu. Bu kasidelerde ağaçların yeşermesi, çiçeklerin açması, havanın ısınması gibi konulara yer verilirdi. Nevruz günü Adem’in yaratıldığı, Nuh’un gemisinin karayı bulduğu, Hz. Ali’nin doğduğu, halife olduğu anlatılırdı. Nevruz gecesi bütün yaratıkların Tanrı’ya secde ettiği, dileklerin yerine getirildiği belirtilirdi. Nevruz günlerinde müneccimbaşı, yeni takvimi padişaha sunar, bahşişini de alırdı.

Buna da “nevruziye bahşişi” adı verilirdi. Saray hekim başıları tarafından hazırlanan ve Nevruziye denen çeşitli baharatlardan yapılmış macunlar, padişah ailelerine ve büyüklere sunulurdu.

Bugün için yapılmış macunlar, porselen kapaklı kaseler içinde sunulur ve günün hangi saatinde yenmesi gerektiğini yazan bir kağıt da kaselere iliştirilirdi. Doğu Anadolu halkı için sadece Nevruz günü değil, Nevruz gecesi de kutsallık taşımaktadır. Bu gece canlı cansız bütün varlıkların Tanrı’ya secde ettiğine inanılır. O gün herkesin bir yıllık kısmeti ve geleceği belirlenir. Herkes güzel ve yeni elbiseler giyerek yeni yıla hazırlanır. Evlerde yemekler yapılır, karşılıklı ziyaretlerde bulunulur.

Gençler dilek tutar Mart ayı içerisinde Anadolu’nun bazı yörelerinde görülen bir diğer gelenek de “kara Çarşamba” geleneğidir. Mart ayının ilk çarşambası olan bu günde çeşitli törenler yapılır, çeşitli yiyecekler hazırlanarak birlikte yenir. Gençler bir dilek tutarak komşuların kapısını dinlerler. Nevruzla ilgili geleneklerden biri de “mart ipliği” adı verilen uygulamadır. 21 Marttan itibaren ısınmaya başlayan havalar nedeniyle ağaçların güneşten etkilenmemesi için bez bağlanır.

Giresun’da uygulanan

Giresun’da uygulanmakta olan “Mart bozumu” adı verilen gelenek de Nevruzla ilgili önemli geleneklerden biridir. Mart bozumunda akarsulardan alınıp getirilen su evlere serpilir. Ayağı uğurlu bir misafirin gelmesi ve “martınızı bozuyorum” demesi beklenir. Nevruz İç Anadolu Bölgesi’nde “Mart dokuzu” olarak bilinmektedir.

21 Mart günü sabah erken kalkılır, mezarlık ziyareti yapılır, niyet tutulur. Niyetlenecek kişi mezarlardan birer taş alarak kırka tamamlar. Bir torbaya doldurup evinin duvarına asar ve bu arada bir niyet tutar. Bir yıl sonra torbaya baktığında taşlar kırk bir olmuşsa niyetinin gerçekleşeceğine inanır.

Bir daha ki Mart Dokuzunda taşlar iade edilir. Nevruz günü ziyaretler esnasında çeşitli yemeklerden oluşan sofralar hazırlanır, oyunlar oynanır, eğlenceler düzenlenir, boyalı yumurtalar yenir ve büyük ateşler yakılır.

Her toplumun kendine özgü nedenlerle kutladığı Nevruz, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan, Tataristan, Uygur Bölgesi, Anadolu ve Balkanlarda geleneksel kutlamalarla canlılığını günümüzde de sürdürmektedir.

orhanbakkal@gazetebagcilar.com.tr

Yazarımızın yazısını gazete sayfası olarak ve diğer gazete sayfalarımızı okumak için lütfen tıklayınız..

 

Etiketler: » » » » »
Share
36719 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ