logo

Başakşehir metrosu açılıyor!

İstanbul’un her yerine metro yapma hedefinin son durağı Otogar- Başakşehir-Olimpiyatkent hattı oldu. 27.1 kilometre uzunluğundaki metro 2.865 milyar TL’ye mal oldu. Resmi açılış bugün 17.00’da yapılıyor.  Öte yandan açılışa vatandaşların yoğun ilgisi gözlemleniyor.

 

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin geçen yıl açtığı Kadıköy-Kartal hattından sonra Avrupa Yakası’nın en büyük metro hatlarından Esenler-Başakşehir metrosunun resmi açılışı da bugün yapılacak. 2 milyar 865 milyon liraya mal olan 21.7 kilometrelik hattın açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş yapacak.

16 istasyondan oluşan metro, saatte 111 bin yolcu taşıma kapasitesine sahip. 114 araçla hizmet verecek metro hattında zeminde kabartmalı yürüme yolları, yürüyen merdivenler, asansörler, ikaz ve tutunma barları  engelliler göz önünde tutularak projelendirildi.

Vagonlarda yolcuların konforu için dinamik yol haritası, kapalı devre televizyon sistemi, bilgilendirme ekranları var. Ateşe dayanıklı malzemeden üretilen koltukların yanı sıra konforlu ulaşım için titreşim ve ses izolasyonu da var.
Yeni metro hattı Metrokent, Başak Konutları, Siteler, Turgut Özal, İkitelli Sanayi, Olimpiyat, Ziya Gökalp Mahallesi, İstoç, Mahmutbey, Yeni Mahalle, Kirazlı, Bağcılar, Üçyüzlü, Menderes, Esenler Otogar istasyonlarından oluşuyor…

SIRADAKİLER YENİKAPI VE HALİÇ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın hedefi 2016 yılında İstanbul’da 7 milyon insanı sadece metro kullanır hale getirmek. Yapımı devam eden 20 kilometrelik Üsküdar-Ümraniye-Sancaktepe-Çekmeköy hattı 2015 yılında yolcu taşımaya başlayacak. Haliç metro köprüsünün tamamlanması, Yenikapı transfer merkezinin hayata geçmesi ve Marmaray’ın da devreye girmesi ile İstanbul’un metro ağı genişleyecek.

SAAT BAŞI 111 BİN YOLCU

– 21.7 kilometre uzunluğunda.
– Saatte 111 bin yolcu taşınabilecek.
– Hepsi farklı renkte inşa edilen stasyonlar 8’li trenlere de uygun.
– Peronların uzunluğu 180 metre.
– Metro hattında 6 istasyon var.
– Başakşehir-Otogar 30 dakika, Atatürk Havalimanı ise 36 dakikaya indi.

HER İSTASYONUN RENGİ FARKLI 

Belediye her istasyonu farklı bir renkte döşeyerek de kimlik kazandırmayı hedefliyor. Örneğin Metrokent sarı, Başak Konutları açık sarı, Siteler kırmızı, Turgut Özal lila, İkitelli Sanayi mor, İstoç turuncu, Mahmutbey koyu yeşil, Yeni Mahalle koyu mor, Kirazlı bordo, Ziya Gökalp beyaz, Olimpiyat İstasyonu ise mavi renkle dekore edildi.

OTOGAR-BAŞAKŞEHİR 30 DAKİKA

Otogar – Bağcılar (Kirazlı)             10 dakika
Bağcılar (Kirazlı) – Olimpiyat         16 dakika
Bağcılar (Kirazlı) –  Başakşehir (Metrokent) 20 dakika
Başakşehir’den (Metrokent İstasyonu); Otogar 30 dakika
Havalimanı     50 dakika
Yenikapı     44 dakika
Hacıosman     77 dakika
Üsküdar     53 dakika
Kadıköy     60,5 dakika
Kartal         89 dakika
Olimpiyat İstasyonu’ndan Otogar     26 dakika
Havalimanı     46 dakika
Yenikapı     40 dakika
Hacıosman     73 dakika
Üsküdar     49 dakika
Kadıköy     56,5 dakika
Kartal         85 dakika

Kaynak: Gazete Bağcılar,  Akşam Gazetesi

 

Etiketler: » » » »
Share
3007 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ