logo

GÖZÜNÜZDE HER ŞEY NET Mİ ?

DÜNYAGÖZ UZMANLARI UYARIYOR…
GÖZÜNÜZDE HER ŞEY NET Mİ ?

Kurulduğu günden beri göz ve göz çevresi sağlığına dair sunduğu yüzlerce farklı tedavi yöntemiyle ilçemizde hizmet veren Dünyagöz Bağcılar’dan Op. Dr. Mohammad Nadim Bromand Gazete Bağcılar’ın sorularını yanıtladı.

1996 yılında hizmet vermeye başlayan Dünyagöz Hastaneler Grubu, gözün tüm branşlarında sunduğu yüzlerce farklı tedavi yöntemiyle göz ve göz çevresi sağlığına dair sorunlara çözüm sunuyor. Sürekli yenilenen teknolojisi, uzman doktorlardan oluşan deneyimli medikal kadrosu, güler yüzlü personeli ve çağdaş yönetim anlayışıyla 2016 yılından beri Bağcılar’da hizmet veren Dünyagöz Bağcılar’ın Başhekimi Op. Dr. Mohammad Nadim Bromand ile bir röportaj gerçekleştirdik.

Retina tıpkı bir ince duvar kağıdı gibi göz küresinin arka iç duvarını kaplayarak görmemizi sağlayan bir tabakadır. Bu tabaka ışığa duyarlı hücreler, sinir lifleri ve kan damarlarından oluşmaktadır.

Retinanın merkezinde asıl görmemizi sağlayan, ışığın odaklandığı, özelleşmiş bölgeye sarı nokta adı verilir. Retinadaki bir bozukluk, görüntünün oluşmamasına, göz sinirindeki bozukluk da görüntünün beyne ulaşmamasına veya eksik ulaşmasına neden olur. Erken teşhis ve tedavi yapılmazsa kalıcı körlüğe neden olabilir.

RETİNADA PROBLEM OLDUĞUNU NASIL ANLARIZ ?

Ani veya yavaş görme kaybı, kırık – eğri görme, ışık veya şimşek çakmaları, sinek uçuşmaları, göz önünde dolaşan cisimler, görüşün perdelenmesi, gelip geçici ve kısa süreli görme kaybı, görüş alanında karanlık bölgeler oluşması başlıca retina problemlerinin belirtileridir. Böyle bir problemle karşılaştığınız takdirde zaman kaybetmeden bir retina uzmanına muayene olmanız gerekmektedir.

RETİNA HASTALIKLARINDA TEŞHİS NASIL KONUR ?

etina hastalıklarında tanı koyarken göz bebeği damla ile genişletildikten sonra gözün içi tamamen gözlemlenebildiği için muayene kolaylıkla yapılabilir. Tanıda göz tomografisi (OCT), göz anjiyosu ve ultrasonografi yöntemlerinden de yararlanılır. Göz tomografisi, 1.5 mm’lik sarı noktanın yapısını, anjiyo ise göz damarlarının yapısını gösterir. Anjiyoda koldan verilen bitkisel boya ile tüm damarlar boyanır. Normalde retina damarları boya sızdırmazken, şeker hastalığı gibi damar yapısını bozan hastalıklarda sızma meydana gelir. Elde edilen bulgular ışığında tedavi uygulanır.

VİTREKTOMİ AMELİYATI NASIL YAPILIR ?

Vitrektomide göze girmek için kornea dediğimiz saydam tabakanın 3-4 mm gerisinden sklera dediğimiz beyaz görünen tabakada 3 delik açılır. Bir delikten göz içine sürekli sıvı verilir. Bu sıvı, vitrektomi ameliyatı esnasında çıkarılan vitreusun yerini alır. Diğer delikten sokulan ışık kaynağı, ameliyat sırasında göz içini aydınlatmaktadır. Üçüncü delikten sokulan vitreus kesicisi ise vitreusu küçük parçalara ayırıp yutar. Ameliyat esnasında cerrah gözün içini görebilmek için ameliyat mikroskobu ve çeşitli lensler kullanır. Çoğu zaman lokal anestezi ile sadece göz uyutularak yapılır. Hasta ameliyat bittikten sonra evine gidebilmektedir.

VİTREKTOMİ AMELİYATI NEDEN YAPILIR ?

Vitrektomi ameliyatının amacı göz içi sıvısını (vitreus) içindeki kanamaların, çekintiye neden olan bantların, göz içi yabancı cisim varlığı ya da enfeksiyon varlığı nedeni ile temizlenmesi ve retinanın (gözün sinir ağı tabakası) yeniden eski anatomik yapısına kavuşması için yapılır. Kanamalar, iltihap hücreleri, yabancı cisimler ve skar dokuları görme algısını retina tabakasına ulaşmasına engelleyerek görme yeteneğini bozar. Bu durumların tedavisi vitrektomi ameliyatı ile yapılmaz ise gözlerde görme kaybı veya körlük gelişebilir.

VİTREKTOMİ AMELİYATI HANGİ RETİNA HASTALIKLARINDA UYGULANMAKTADIR ?

En çok şeker hastalığına bağlı göz içi kanamalarda meydana gelen görme kayıplarının tedavisinde (diyabetik retinopati), retinanın yerinden ayrışması (Retina dekolmanı) , retina yırtıkları, göz yaralanmaları, göz içi yabancı cisim, göz içi enfeksiyon, makula (görme merkezi) deliği, görme merkezinin üzerindeki zar oluşumu gibi hastalıklarda vitrektomi ameliyatı yapılmaktadır. Saydığım hastalıkların içinde en acil vitrektomi yapılması gereken hastalıklardan biri retina ayrışması veya dekolmanıdır. Erken teşhis ve tedavi yapılmazsa ağır görme kayıplarına neden olabilir.

GAZETE BAĞCILAR

Gazete sayfalarımızı yüksek çözünürlükte okumak için lütfen tıklayınız..

RANDEVU İÇİN:DÜNYA GÖZ HASTANESİ GRUBU’NUN İNTERNET SİTESİNE BAĞLANMAK VE RANDEVU ALMAK İÇİN İÇİN LÜTFEN AŞAĞIDAKİ DÜNYA GÖZ HASTANESİ GÖRSELİNE TIKLAYINIZ..

Etiketler: » » » »
Share
13466 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ