logo

Kentsel dönüşüm için bilgilendirme kampanyası şart

Bağcılar Belediyesi’nin Kentsel Dönüşüm çalışmalarını takdirle izliyorum. Yenilenen ve güzelleşen Bağcılar kendini iyiden iyiye gösteriyor.

Bu kapsamda Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı’nın kararlı ve yerinde politikaları bazı mahallelerde uygulanan Kentsel Dönüşüm ile kendini gösteriyor.

Peki bu yenilenmeler yeterli mi?

Elbette yeterli değil. Çünkü Bağcılar gibi stratejik bir konumda olan bir ilçenin Kentsel Dönüşüm’de, çok daha iyi bir yol alması beklentiler arasındadır.

Bugün Bağcılar’da binaların çoğu eski ve 1999 büyük depremini görmüş evlerdir.

Yine o binaların çoğu ömrünü tamamlamış eski binalardan oluşuyor.

Halkın çoğu kentsel dönüşümü tam olarak bilmiyor.

Yararlanacağı imkanları, kredileri, kira yardımlarını vs net olarak bilmiyor.

Bunun için Kentsel Dönüşüm’de iyi bir bilgilendirme şart.

Bu noktada büyük bilgi kampanyaları başlatılmalıdır.

Bir algı ve bilinç oluştrulmalıdır.

Kentsel Dönüşüm ( 6306 sayılı Kanun) önemli bir fırsattır. Bu fırsatı iyi değerlendirip, etkinliğini arttırabilirsek hem özlemini duyduğumuz otoparklı, yeşil alanlı, sosyal donatılı, modern, güvenli yaşam alanlarına kavuşacağız hemde Deprem Riskini en aza indirmiş olacağız. BİLİNÇLİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ ile vatandaşların kentsel dönüşüm kanunu kapsamında bilinçlendirilmesi, Deprem Riskini en aza indirilmesine amaç eder.

 Unutmayalım ki Türkiye, topraklarının yüzde 98’i aktif ve farklı deprem kuşakları üzerinde yer alan bir deprem ülkesidir .

Büyük can ve mal kaybıyla sonuçlanan 1999 yılındaki 17 Ağustos Marmara ve 12 Kasım Düzce depremleri, bu gerçeğin acı hatıraları olarak hala belleklerimizdedir.

Depremin yarattığı riskleri en aza indirmede ve zararı azaltmada deprem öncesinde, sırasında ve sonrasında doğru davranış biçimlerini seçmemiz, buna paralel olarak yeni binalar inşaa etmemiz büyük önem taşır.

Maalesef  İstanbul yıllarca göç almış ve çarpık bir yapılaşma ile mega kent haline gelmiştir.

İlçemiz de kentsel dönüşümle yeni bir yapılaşma başlıyor.

Bağcılar Belediyesi’nin bu konuda yaptığı çalışmalar önemli. Zira medya aracılığıyla Kentsel Dönüşüm uygulanan mahalleleri kamuoyuyla paylaşıyor, Bağcılar’da bir çok ilçede olmayan Kentsel Dönüşüm Birimi halka yardımcı  oluyor.

Ama tüm bunlara rağmen hâlâ Kentsel Dönüşüm bilincini tam olarak oturtamadık.

Biz gazetecilere bu konuda büyük görev düşüyor.

Gazetelerimizin sayfaları dün olduğu gibi bugün de bu konuda gönüllü olarak hizmet vermeye hazır.

Bağcılar sınırları içerisindeki reklam panoların kullanımı da çok önemlidir.

Her eve adrese bilgilendirici broşürler posta yoluyla gitmelidir. Konferans ve seminerler düzenlenmelidir.

Halkın kentsel dönüşümü tam kavraması için mahalle mahalle ilgili birimlerin soru-cevap şeklinde bilgilendirmesi önemlidir.

Bizler gazeteciyiz. Herşeyi birilerinden beklememiz lazım. Elbette yaşadığımız bu ilçede biz de katkımızı ve görüşlerimizi daha iyi bir Bağcılar için söylemeliyiz.

Bağcılarlılar olarak  eski binalarda ya da olası depremde karşılacağımız yaralanma ve can kaybını yaşamak istemediğimiz isteklerimiz arasında. Bağcılar’da ilgili kurumların olası depremde hasar görebilecek binaları tespit edip ve bu konuda bir uygulama getirmesi önemlidir. Zira yarın bir deprem olduğunda  çok geç olabilir. Yeni acılara yeni felaketlere izin vermemeliyiz.

Bu konuda vatandaşlarımızın üzerine düşen görevi yasaların da desteğiyle yapacağını düşünüyorum.

 

www.kentseldonusum.bagcilar.bel.tr ayrıntılı ve güncel bir site

Bağcılar Belediyesi’nin Kentsel Dönüşüm çalışmaları hakkında www.kentseldonusum.bagcilar.bel.tr adresinden günlük yapılan çalışmaları ve merak edilen soruları öğrenebilirsiniz. Ayrıca bu internet sitesinden Bağcılar Meydan ve diğer ‘kentsel dönüşüm alanları ile ilgili yapılacak porjeleri inceleyebilirsiniz.

 

Görüş ve önerilleriniz için bagcilarim@gmail.com’dan bize yazabilirsiniz..

Etiketler: » » »
Share
5753 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ