logo

Mehmet Akif Ersoy vefatının 76. yılında anıldı

Haber: Bilal Çığrım

Mehmet Akif Ersoy Üstün Hizmet Ödülü M.Ertuğrul Düzdağ’a Verildi

Bağcılar Belediyesi bu yıl bir ilki daha başlatarak ‘’Mehmet Akif Ersoy Üstün Hizmet Ödülü’’vermeye başladı. İlk ödül, Akif üzerine Türkiye’de en kapsamlı çalışmaları yapan isimlerden biri olan M.Ertuğrul Düzdağ’a verildi.

Bağcılar’daki Mehmet Akif Ersoy Kültür Sanat Merkezi ve Müzesi’nde düzenlenen ödül törenine Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Bağcılar eski Belediye Başkanı Ak Parti İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı ve çok sayıda davetli katıldı. Bakan Dinçer, tören öncesinde Mehmet Akif Ersoy Kültür Sanat Merkezi ve Müzesi’ni gezerek bilgi aldı.

Mehmet AKİF Ersoy Kültür Sanat Merkezi ve Müzesi’nde gerçekleşen programda Düzdağ’a ödülünü Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer verdi. Program kapsamından önce Ertuğrul Düzdağ, Vefatının 76.yılında,’’İrade, Azim, İdeal ve İman Şairi; Mehmet Akif’’konulu konferans verdi. Konferansın ardından ise ödül takdim töreni düzenledi.

2011 yılının Mehmet Akif Ersoy Yılı olarak ilan edilmesinin ardından harekete geçen Bağcılar Belediyesi, kısa bir sürede Mehmet Akif Ersoy Kültür Sanat ve Müzesi’ni inşa etmişti. İki bölümden oluşan Merkez’in bir bölümü Akif’in Milli Mücadele döneminde kaldığı ve İstiklal Marşı’nı yazdığı Tacettin Dergâhı’nın bire bir aynısı. Protatipi çıkarılarak inşa edilen Tacettin Dergâhı Mehmet Akif Ersoy Müzesi olarak hizmet vermeye başladı ve Türkiyen’nin en zengin Akif Kütüphanesi olma özelliğini taşıyor. İkinci bölüm ise kültür merkezi işlevi görüyor. Burada ise Akif’in kendi kitapları başta olmak üzere, hakkında yazılan yaklaşık 500 kitap ve dergi bulunuyor.

 

M.ERTUĞRUL DÜZDAĞ KİMDİR?

20 Kasım 1941’de Bursa’da dünyaya gelen M.Ertuğrul Düzdağ’ın babası 93 Harbi olarak bilinen Osmanlı-Rus savaşının ardından Bulgaristan’dan göç etmek zorunda kalan bir ailenin çocuğu. Annesi ise Bursa,Yenişehirli…Haydarpaşa Lisesi’nin ardından İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitiren Düzdağ,lise yıllarında Mehmet Akif Ersoy’un öğrencisi MÜ İlahiyat Fakültesi ‘’Tasavvuf’’ve ‘’İrşat’’ dersleri hocası Mahir İz’le tanıştı.Öğrencilik yıllarında Yeni İstiklal gazetesi ile yayın hayatına giren Düzdağ,sonraki yıllarda farklı gazete ve dergilerde görevler aldı ve yazdı.Mehmet Akif Ersoy’un kızı Feride Hanım’ın Mahir İz’den rica etmesi ve onunda kendisini görevlendirmesi üzerine,’’Safahat’’ baskılarının düzeltmesini yapan Düzdağ,o şekilde başladığı çalışmalarını  halen sürdürüyor.MÜ İlahiyat Fakültesi Vakfı içerisinde ‘’Mehmet Akif Araştırmaları Merkezi’’ni kuran Düzdağ,burada uzun yıllar Safahat okumaları yaptı.Düzdağ,Safahat okumalarına Mehmet Akif Ersoy Kültür Sanat Merkezi ve Müzesi’nde devam ediyor.

 

YASAL UYARI : Haber sitemiz 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na uygun olarak yayın yapmaktadır. Sitemizde yayınlanan haber ve videolar, sitemiz kaynak gösterilmek veya ilgili sayfamıza link verilmek koşuluyla yayınlanabilir. Aksi durumlarda art niyetli kişi ve/veya kuruluşlar ile ilgili her türlü yasal haklarımız saklıdır

Share
3349 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ