logo

Yüksek konut kredisinde neye dikkat edelim?

Değerli Okuyucularımız; Bu sayımızda sizlere konut alımlarında kullandırılan kredilerde alınan yüksek rakamlara kadar çıkabilen ekspertiz ücretleri ve kredi kullandırmalarında yapılan hayat sigortaları ile ilgili düşüncelerimi sizler ile paylaşmak istiyorum.

Bildiğiniz gibi, bir konut yada işyeri almak kredi kullanmak istediğinizde; bankalar, kredilendirmek istediğiniz yerler için ekspertiz göndererek, ücretini de kredilendirmenin diğer masrafları ile birlikte sizlerden yani krediyi kullanan kişiden almaktadır. Öncelikle ekspertiz ücreti hesabınızdan yada kullanacağınız krediden kesilmiş ise mutlaka ekspertiz ücreti faturasını isteyin, geçmiş yıllarda yaşanan pratiklerde görüldü ki, bazı bankalar ekspertiz’e ödediği ücretten fazlasını tüketiciden kesiyor.

Faturayı almayın unutmayın

Bankalar bu ekspertiz çalışmalarını dışarıdan anlaşmalı oldukları kurumlara yaptırdıkları için onlara yapılan her ödeme karşılığında fatura alıyorlar. Bu faturanın bir fotokopisini bankalar tüketiciye vermek zorunda,

Diğer bir sorun ise Banka ekspertiz yaptırmasına rağmen, tüketicinin kredi talebi olumsuz çıkabilmektedir. Bu durumda bankalar ekspertiz ücreti tüketiciden talep etmektedirler. Bu doğru uygulama değil, Banka burada bir riks alıyor, dolayısı ile ekspertiz yaptırmadan, banka kendi ön araştırma yapıyor, kredisi olumlu olabilecek kişilere bu ekspertizi yaptırıyor. Bazen bankanın beklentisin den farklı bir rapor geliyor ise banka krediyi ret ediyor ise tüketici ekspertiz ücreti ödememeli, çünkü Ekspertizi talep eden bankalar. Tüketici burada bir menfaat sağlamadığından dolayı tahakkuk eden ekspertiz ücretini ödememeli.

Konut yada araç alacak vatandaşlarımız, çok iyi araştırmalı, faiz oranları geri ödeme şartları, ekspertiz ücretleri, dosya masrafları v.s . Burada en önemlisi vatandaşın kendi ödeme gücü, geri ödeme taksitini ödeyebilecek artı gelirinin mutlaka olması gerekir.

Vatandaş kredi kullanırken…

Vatandaş kredi kullanırken, kendisinden kesilen ekspertiz ücretinin faturasını, hayat sigortasının makbuzunu ve kendisinden kredi kullanmasında kesilen tutarların ayrıntılı dökümlerini ve makbuzlarını mutlaka almalı. 8Hayat sigortasını mutlaka kredi kullandığı bankadan yaptırmak zorunda değildir. Ancak bankalar bu konuda zorluyor, eğer tüketicinin bir sigortacısı var ise hayat sigortasını bu sigortaya yaptırıp bankaya ibraz etmesi yeterlidir.

Hayat sigortasını kredi kullandığı yıl yaptırmış olsa bile ikinci yıl tüketici hayat sigortasının yenilenmesini ret etmeli ve bankaya bildirmelidir.

 Gerek ekspertiz ücretleri gerekse hayat sigortaları konusunda yaşanan bir ihtilaf var ise tüketiciler ikamet ettikleri yerin Kaymakamlığında bulunan Tüketici Hakem Heyetlerine müraat edebilirler.

azizkocal@gazetebagcilar.com.tr

Yazarımızın yazısını gazete sayfası olarak ve diğer gazete sayfalarımızı okumak için lütfen tıklayınız  http://www.gazetebagcilar.com.tr/5744.html

Etiketler: » » » » » »
Share
7986 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ